Yoga Sutrele de Patanjali

Adevaratul sens al yoga este unirea corpului, mintii, sufletului si spiritului. Conform Yoga, suferim din cauza iluziei separarii dintre constiinta noastra individuala de Constiinta Universala sau Brahman. Yoga Sutrele sunt practice pentru a va ghida calatoria spirituala de a va aminti acea uniune. In cele mai vechi timpuri, majoritatea invataturii se facea pe cale orala, iar elevii invatau prin intermediul sutrelor.

Cuvantul ‘sutra’ provine din aceeasi radacina ca si termenul medical sutura, adica sa se conecteze sau sa se tina impreuna.

Yoga Sutrele au fost compuse de un om pe nume Patanjali. Nu se stiu prea multe despre el, cu exceptia faptului ca era probabil indian si a trait undeva Intre secolele al II-lea si al IV-lea I.Hr.

Sankhya este unul dintre cele mai vechi sisteme filozofice indiene ce promoveaza cunoasterea ca fiind calea catre iluminare. Marele dar al lui Patanjali pentru lume a fost ca a luat aceasta filosofie profunda – si totusi, pur intelectuala – si a prezentat-o intr-o forma pe care cautatorul spiritual mediu ar putea sa o urmeze si sa o foloseasca. O foaie de parcurs pentru calatoria dvs. catre iluminare.

Yoga Sutra contine 196 de Sutre, impartite in patru capitole, discutand scopurile si practica yoga, dezvoltarea puterilor yoghine si, In cele din urma, eliberarea. Ca o mana de indrumare blanda, Yoga Sutrele va avertizeaza despre capcanele calatoriei voastre spirituale si va ofera mijloacele pentru a le depasi. Desi exista o invatatura in fiecare Sutra, vom analiza cateva aici si vom lasa restul pentru explorari viitoare.

In textele vedice, este comuna incapsularea intregii invataturi la inceputul discursului. Patanjali face acest lucru in primele cateva sutre, oferindu-va esenta a ceea ce urmeaza:

“Yoga este stabilirea progresiva a mintii in tacere. Cand mintea este asezata, suntem stabiliti in propria noastra stare esentiala, care este constiinta nelimitata. Natura noastra esentiala este de obicei umbrita de activitatea mintii.“

Aceasta inseamna: Practica voastra spirituala ar trebui sa fie sa priviti inauntru. Adevaratul vostru Sine se afla ascuns in tacerea dintre gandurile voastre, dincolo de orice limitare. Cu toate acestea, indoielile, haosul si confuzia gandurilor tale te fac sa uiti cine esti cu adevarat.

Obstacolul progresului spiritual este stresul, care creeaza oboseala, ducand la indoieli si provocand lene. Acesta aduce atasamente senzoriale care se manifesta ca iluzii, ceea ce te face sa uiti cine esti. Pentru a avea o minte linistita, ar ajuta sa cultivi atitudine de prietenie fara gelozie fata de cei care sunt veseli; sa ai compasiune fata de cei nefericiti si mai putin norocosi; sa fii impartial si sa eviti dramele necorespunzatoare. Fructul actiunii gresite este intristarea, rodul actiunii corecte este bucuria. Trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru gandurile, cuvintele si actiunile tale traind constient. Yoga Sutrele sunt o cale de purificare, rafinament si predare.

Conform spuselor lui Patanjali, cauzele tristetii oamenilor sunt urmatoarele:

 • Au uitat cine sunt cu adevarat
 • Traiesc din ego
 • Raman agatati de placere si durere
 • Se tem de moarte

Toate acestea sunt rezolvate prin meditatie atunci cand va amintiti natura esentiala a constiintei nelimitate.

Cele 8 ramuri ale yoga

Yoga Sutra continue un set de constientizari si practici pentru a va ghida calatoria spirituala. Acestea sunt cunoscute sub numele de Opt Ramuri ale Yoga.

1. Yama: Comportamentul corect fata de ceilalti

 • Ahimsa: Nonviolenta
 • Satya: Adevar
 • Asteya: A nu fura
 • Brahmacharya: A nu irosi energie
 • Aparigraha: Abtinerea de la lacomie

2. Niyama: Principiile dupa care ar trebui sa-ti traiesti propria viata

 • Shaucha: Puritate
 • Santosha: Multumire
 • Tapas: Respectari spirituale
 • Svadhyaya: Studiu
 • Ishvara Pranidhana: Devotament

3. Asana: Disciplina corpului

4. Pranayama: Controlul/Disciplina respiratiei

5. Pratyahara: Controlul/Disciplina simturilor

6. Dharana: Concentrarea

7. Dhyana: Meditatia

8. Samadhi: Pierdut sau gasit In Divin; unitate.

Primele patru yamas-uri pregatesc corpul pentru urmatoarele trei, care te duc la usa celei de-a opta.

Dharana, Dhyana si Samadhi practicate impreuna sunt cunoscute sub numele de Sanyama. Asezarea mintii, avand o intentie subtila si eliberarea ei in campul Puterii Organizatoare Infinite va ofera cunostinte despre legile naturii unui obiect si Puterile Yoghine (Siddhis).

Cu totii vom ajunge in cele din urma la starea in care constiinta pura nelimitata ramane pentru totdeauna stabilita in propria sa natura absoluta.

Cu drag,

Ioana

Related Posts

1 Response